Foto: TV4

Gotländsk kajpsoppa med parmesansticks


4

Kajplök växer bara på Gotland och Öland, och kan vara svår att få tag i i resten av landet. Vanlig lök går bra att ersätta med. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

  • 2 dl kajplök
  • 1 msk smör
  • 1 liten gul lök
  • 1 dl finriven morot
  • 2 st medelstora potatisar (mjölig sort)
  • 1 l vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1.5 dl grädde

Parmesansticks

  • 2 st frysta smördegsplattor
  • 1 bit parmesanost
  • 1 st ägg
  1. Hacka kaiplöken och den gula löken och fräs dem i glansiga i smöret i en kastrull.
  2. Riv moroten. Skala potatisen och skär den i skivor och lägg detta i kastrullen. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
  3. Låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Mixa alltsammans med mixerstav i kastrullen eller i en separat mixer. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Parmesansticks
    Tina smördegsplattor. Kavla ut smördegsplattorna till cirka dubbel storlek och dela dem på längden. Pensla plattorna med uppvispat ägg.
  6. Riv parmesanost på plattorna och rulla ihop dem på längden. Skär i bitar.
  7. Grädda i ugn i 225 grader tills sticksen fått lite färg.
  8. Pensla sticksen med ägg och doppa dem i riven parmesan.

Annons:

Potatistoppar

av Nisse - Malmö
  •  6 ingr
  •  9 ingr
  •  9 ingr

Crostini med svampcrème

av Jennifer - Göteborg
  •  15 min
  •  7 ingr

Wapnöburgare

av Lennart E Bengtsson
  •  1 min
  •  9 ingr

Chokladtryffel

av Erik Wennberg
  •  4 ingr

Höstren

av Mithras Ljungberg
  •  30 ingr