Mandelpotatisplättar med löjrom

Mandelpotatisplättar med löjrom
Foto: TV4
Simon Sköld SMKVIP
Simon Sköld SMKVIP

Mandelpotatisplättar med löjrom

Av: Simon Sköld

Från: Sveriges mästerkock VIP

13 ingredienser

Elegant förrrätt med plättar på mandelpotatis toppade med löjrom, finhackad lök, citron och vispad crème fraiche.

Ingredienser

portioner

Potatisplättar

  • ca 300 g mandelpotatis [ca 4 stycken]
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 krm strösocker
  • smör, till stekning

Till servering

  • 100 g löjrom
  • 1 rödlök (liten)
  • 0,25 knippe gräslök
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 citron

Gör så här

Potatisplättar

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och pressa genom en potatispress.
  2. Blanda den pressade potatisen med ägg, crème fraiche, grädde, mjöl, salt och socker till en tjock smet.
  3. Stek plättar av smeten i smör i en plättlagg precis innan servering.

Tillbehör

  1. Skala och hacka löken mycket fint. Skär gräslöken fint.
  2. Vispa crème fraiche med elvisp, först blir den lös men ju mer du vispar desto fastare och fluffigare blir den.
  3. Skala citronen med kniv och skär ut hinnfria klyftor.

Servering

  1. Toppa plättarna med ett "ägg" löjrom, rödlök och gräslök. Lägg crème fraichen bredvid så att den inte smälter om plätten är varm. Avsluta med citronklyfta.

Tips! Löjrommen går bra att byta till annan valfri rom, t ex ishavsrom, stenbitsrom eller tångcaviar.