Mandelmusslor med vispad vit chokladpannacotta och rårörda hjortron är något utöver det vanliga! Riktigt festligt och ljuvligt gott.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet
Ingredienser
Mandelmusslor
1 dl sötmandel, med skal
1 bittermandel (kan uteslutas)
100 g smör, rumsvarmt
0,5 dl strösocker
1 ägg (litet)
2 dl vetemjöl
Vispad vit chokladpannacotta
1 gelatinblad
2,5 dl grädde
0,5 tsk vaniljpaste (eller ½ vaniljstång)
100 g vit bakchoklad, hackad
Rårörda hjortron
225 g hjortron, tinade
1-2 msk strösocker
Servering
mandelspån, rostade (eller rostad vit choklad)
färska örter
guldpulver
Gör så här
Mandelmusslor
Ta fram en mandelkvarn och mal mandlar och bittermandel till ett fint mjöl.
Mät upp smör och socker i en skål och vispa snabbt ihop.
Tillsätt ägg och vetemjöl. Rör ihop till en deg. Forma det sista med händerna, platta till degen och lägg i en plastpåse. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smöra och pudra eventuellt formarna med smör och vetemjöl.
Dela degen i 15–20 delar (det blir fler mandelmusslor än portioner till desserten).
Tumma ut degen i formarna. Lägg formarna på en plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter till gyllene färg.
Knacka försiktigt ut mandelmusslorna när de svalna något.
Låt svalna helt på galler. Förvara torrt eller frys in.
Vispad vit chokladpannacotta
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
Häll grädde och vanilj i en kastrull. Låt koka upp, ta av från plattan och tillsätt det urkramade gelatinbladet. Rör om.
Lägg den hackade vita chokladen i en skål. Häll över den varma grädden och rör om till all choklad smält.
Låt svalna något i skålen och plasta med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen tills pannacottan svalnat helt, minst 4–5 timmar.
Rårörda hjortron
Blanda hjortron med strösocker i en skål och låt stå en stund.
Servering
Vispa upp pannacottan med elvisp och lägg i spritspåse. Spritsa sedan pannacottan i mandelmusslorna.
Toppa med rostad mandel eller rostad vit choklad, färska örter och ätbart guldpulver.