Mandelkaka med vaniljsås och bärkompott

mandelkaka med bärkompott och vaniljsås
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Mandelkaka med vaniljsås och bärkompott

19 ingredienser

1 h

En dessert vars komponenter kan förberedas kvällen innan, perfekt för när man ska ha gäster!

Kakan är naturligt glutenfri och både den och vaniljsåsen kan göras laktosfria genom att man byter ut smöret och mjölken mot dess laktosfria motsvarigheter.

Ingredienser

Mandelkaka

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl mandelmjöl [180 g]
  • 2 tsk bakpulver

Bärkompott

  • 100 g frysta blåbär (svenska)
  • 150 g frysta hallon
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Vaniljsås

  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 äggulor
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 25 g smör

Dekoration

  • ätbara blommor
  • färska bär

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt med elvisp (tar ca 3-5 minuter).
  3. Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt mjölken.
  4. Blanda mandelmjölet med bakpulvret.
  5. Rör ner lite av mjölblandningen och lite av vätskan i taget i äggvispet tills allt är en jämn smet.
  6. Grädda i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper i cirka 30 minuter, eller tills en sticka är torr.

Bärkompott

  1. Koka upp bären tillsammans med sockret i en kastrull och låt puttra cirka 5 minuter.
  2. Ta av från värmen och låt svalna.

Vaniljsås

  1. Blanda socker, vaniljsocker och äggulor i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt grädde och mjölk och vispa med ballongvisp tills all äggula är upplöst.
  3. Värm på medelvärme under konstant omrörning tills du ser första bubblan. Låt sjuda i max 30 sekunder, ta sedan kastrullen från värmen och rör ner smöret.

Servering

  1. Stansa ut runda bottnar av mandelkakan, förslagsvis med ett vinglas. Häll vaniljsås i botten av en djup tallrik, lägg en rejäl klick med bärkompott ovanpå såsen och placera den runda kakan överst.
  2. Dekorera den runda kakan med bär samt ätbara blommor och servera direkt.