Mandelfri semla med vaniljkräm

koket.se
Mandelfri semla med vaniljkräm
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Mandelfri semla med vaniljkräm

14 ingredienser

2 h

Mandelfri semla med vaniljkräm, rårörda hallon och rostad vit choklad är en riktig succé! Receptet på vetedegen hittar du här >>

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner sats

Vetedeg

  • 1 sats vetedeg

Vaniljkräm

  • 3 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 0,5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljpaste (eller 0,5 vaniljstång)
  • 25 g smör, rumsvarmt

Rårörda hallon

  • 225 g hallon, tinade
  • 0,5-1 msk rörsocker
  • ev 0,5 tsk malen kardemumma, nymald

Rostad vit choklad

  • 100 g vit bakchoklad

Servering

  • vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Blanda ihop äggulor, majsstärkelse och strösocker för hand i en skål.
  2. Koka upp mjölk, grädde och vanilj i en kastrull.
  3. Häll den varma gräddmjölken med vanilj i ägguleblandningen. Rör hela tiden och häll snabbt tillbaka i kastrullen.
  4. Värm på låg till medelvärme, rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka, då blir det äggröra.
  5. När krämen tjocknat så ta av den från värmen och tillsätt smöret.
  6. Häll krämen i en skål, plasta så att plasten ligger på krämen och låt svalna helt i kylen.

Rårörda hallon

  1. Sila hallonen så saften silas bort.
  2. Lägg hallonen i en skål med rörsocker och kardemumma. Rör om försiktigt så att hallonen inte mosas för mycket. Låt stå till montering.

Rostad vit choklad

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Hacka chokladen grovt och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Ställ in i ugnen i ca 3–5 minuter. Passa ugnen då chokladen bränns snabbt.
  4. Ta ut plåten när chokladen är gyllenbrun.
  5. Hacka chokladen lite lätt. Låt svalna helt på plåten.

Servering

  1. Montera semlan genom att spritsa på de rårörda hallonen, toppa med vaniljkräm, strö över rostad vit choklad och avsluta med vispad grädde. Pudra över florsocker.