Mammas kardemummakaka

Mammas kardemummakaka
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Mammas kardemummakaka

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

9 ingredienser

När vi var små svängde mamma ibland ihop den här goda kardemummakakan när vi skulle dricka kvällste. Det skulle absolut bakas i gjutjärnspanna, och på något vis blir det godare så! Min mormor gjorde likadant när hon bakade kakan till sina barn. Den här kakan är godast nybakad! /Malin - Receptet kommer från kakboken Svenska kakor och desserter.

Receptet ger ca 10 bitar.

Kolla in fler recept och läs mer om

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

  • 6 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kardemummakärnor, nystötta
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2,5 dl mjölk

strössel

  • 2 msk pärlsocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk kardemummakärnor, nystötta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en gjutjärnspanna eller rund form, ca 24 cm i diameter.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  4. Tillsätt smöret i små bitar och nyp ihop väl med mjölet.
  5. Tillsätt mjölken och rör ihop till en tjock smet.
  6. Bred ut smeten i pannan eller formen och strö över strösslet.
  7. Baka i nedre delen av ugnen 30–35 minuter. Prova med
  8. sticka att kakan är torr i mitten.