Gräddtårta med jordgubbar

Gräddtårta med jordgubbar
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Gräddtårta med jordgubbar

10 ingredienser

52 min

Riktig sommarkänsla är det i denna underbara jordgubbstårta!

Ingredienser

  • 1 tårtbotten (köp gärna färdig eller se recept nedan)
  • 200 g vaniljkräm [ca 2 dl]
  • 300 g grädde [ca 3 dl]
  • 50 g jordgubbsylt [ca 0,5 dl]
  • 100 g sockerlag [ca 1 dl]
  • 2 msk jordgubbspuré (eller saft)
  • 20 g jordgubbar

Till tårtbotten:

  • 4 ägg
  • 100 g strösocker
  • 100 g vetemjöl

Gör så här

  1. Tårtbotten:
  2. Vispa ägg och socker poröst i 10-15 minuter.
  3. Sikta i 100 gram mjöl. Blanda försiktigt.
  4. Stjälp upp smeten i en form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
  5. Baka i ugnen på 180 grader i cirka 17 minuter.
  6. Låt svalna. Dela den sedan i tre lika stora delar.
  7. Rör upp vaniljkrämen riktigt slät. Vispa grädden.
  8. Blanda sockerlag och jordgubbspuré (eller saft).
  9. Börja med att pensla lite sockerlag på nedre botten.
  10. Stryk på jordgubbsylt och en klick grädde.
  11. Lägg på nästa botten och pensla även den med sockerlag.
  12. Blanda vaniljkrämen med hälften av den vispade grädden till en gräddkräm, lägg en stor klick på tårtbottnen och stryk slätt.
  13. Lägg på den sista botten som också penslas med sockerlag.
  14. Stryk upp tårtan med resten av gräddkrämen så att den täcker tårtan helt.
  15. Fyll en spritspåse med resten av grädden och spritsa en kant runt tårtan, och några runda gräddbollar runt ovansidan på tårtan.
  16. Dekorera med svenska jordgubbar.