Glutenfri jordgubbstarte på mandelbotten

Glutenfri jordgubbstarte på mandelbotten
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Glutenfri jordgubbstarte på mandelbotten

24 ingredienser

Magnus Johanssons glutenfria jordgubbstarte på mandelbotten, toppad med jordgubbar och jordgubbsmaräng.

Ingredienser

Mördeg

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 240 g majsstärkelse
  • 180 g potatismjöl
  • 200 g strösocker
  • 2 g salt
  • 70 g äggula
  • 60 g mandelmjöl

Mandelkräm

  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 citron, rasp
  • blandade nötter
  • färska jordgubbar

Jordgubbs- och flädercurd

  • 75 g jordgubbspuré
  • 75 g citron, saft
  • 300 g strösocker
  • 200 g smör
  • 300 g ägg
  • 2 blad gelatin
  • 1 fläderblommor

maräng

  • 100 g äggvita
  • 180 g strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 100 g jordgubbspuré

Gör så här

Mördeg

  1. Se till att smöret är rumsvarmt.
  2. Blanda sedan alla ingredienserna i blandare med degkrok.
  3. Täck sedan med plast och ställ kallt i kylen.
  4. Kavla ut mördegen 2 mm tjock och lägg i botten på formen.

Mandelkräm

  1. Blanda mandelmassa och smör så inga klumpar bildas.
  2. Tillsätt därefter ägget och blanda väl.
  3. Tillsätt sist den rivna citronen (raspa bara av det yttersta skalet).
  4. Spritsa sedan upp mandelkrämen i tarteskalet som du fordrat med mördeg.
  5. Lägg därefter i jordgubbar , blandade nötter och baka i 180 grader ca 15-18 minuter.
  6. Låt svalna.

Jordgubbs- och flädercurd

  1. Citronsaft , jordgubbspuré, socker, smör, hela ägg, fläderblomma och äggula kokas till en kräm.
  2. Tillsätt gelatinbladen och sila sedan krämen igenom en chinoise (fintrådig sil).
  3. Ställ i kyl och låt stelna.

Maräng

  1. Vispa äggvita ,citronsaft och socker i vispkittel (använd en ren och torr rostfri bunke).
  2. När marängen lyft tillsätter du jordgubbspuré och forsätter vispa , marängen kan sjunka ihop men fortsätt bara att vispa.

Till servering

  1. Tillsätt jordgubbs- och flädercurd samt färska jordgubbar i pajskalet.
  2. Toppa därefter med maräng.