Fyllda ugnsstekta äpplen

Fyllda ugnsstekta äpplen
Foto: TV4

Fyllda ugnsstekta äpplen

Av: Madeleine - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Fyllda ugnsstekta äpplen serveras med fluffig vaniljsås. Receptet är beräknat till fyra personer.

Vintips från Madeleine
Charles de Fère Jean-Louis Brut Rosé, nr 77119, 59

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Fyllda ugnstekta äpplen

  • 4 äpplen
  • 100 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm muskot

vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vetemjöl

Gör så här

Fyllda ugnsstekta äpplen

  1. Riv mandelmassan och blanda den väl med smör, kanel och muskotnöt i en skål.
  2. Skala äpplena, tag ur kärnhusen med en hålpipare och fyll hålen med den smaksatta mandelmassan.
  3. Lägg gärna rikligt på toppen av äpplena.
  4. Sätt äpplena i en ugnsform och tillaga dem i ugnen i ca 30 minuter på 225 grader.

Vaniljsås

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Blanda fröna med äggulorna och sockret och vispa detta vitt och pösigt. Blanda i mjölet.
  3. Koka upp mjölken med vaniljstången och tillsätt äggvispet.
  4. Låt detta sjuda tillsammans (inte koka) och tag kastrullen från plattan när såsen börjar tjockna och kyl den snabbt i vattenbad.
  5. Vispa grädden och blanda i den i såsen när den kallnat.
  6. Servera den kalla såsen till de varma äpplena.