Lviv Syrnyk

Lviv Syrnyk
Foto: TV4
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin

Lviv Syrnyk

Av: Anastasia Lundqvist, Anja Allvin

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

3 h

”Daria Tsvek, Ukrainas svar på Julia Child, hade med ett recept på Lviv syrnyk i sin första kokbok ”Solodke pechyvo” (”Söta kakor”) 1961.
Darias karriär som legendarisk gastronom startade av en slump. Efter många år som biologilärare i västra Ukraina var hon tvungen att lämna yrket och i stället jobba som kock på ett sjukhus för den sovjetiska eliten. Hennes talang lyste igenom och hon började leda matlagningskurser i galicisk mat samt ett matlagningsprogram i den lokala radion. Hon brukade säga: ”Om något blir bränt, ingen fara. Det betyder att någons hjärta brinner för dig.” Daria fortsatte att inspirera med sin matlagning ända fram till sin död 2004, 95 år gammal. Hennes böcker sålde i 5 miljoner exemplar och än i dag inspirerar de många hemmakockar.
Vi har gjort ett litet avsteg från Daria Tsveks originalrecept genom att minska på mängden socker. Glasyren är något förenklad och kan med fördel kokas i förväg, gärna dagen innan. Förvara den i så fall i kylskåpet och smält den över ett vattenbad innan den ska användas. Varje år hålls en ost- och vinfestival i Lviv, då man bland annat bakar en 200 kilo tung cheesecake så att det ska räcka till alla. Vårt recept är något lättare och räcker till 12 personer.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner bitar

Cheesecake

  • 80 g russin (eller hackade torkade aprikoser)
  • 5 ägg (medelstora)
  • 150 g strösocker [ca 1,6 dl]
  • 900 g färskost (polsk twaróg eller hemgjord syr)
  • 120 g smör, rumsvarmt
  • 2 citroner, skalen
  • 1 apelsin, skalet
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 0,5 krm salt
  • 2 mjöliga potatisar, kokta (medelstora)

Chokladglasyr

  • 12 g gelatinpulver
  • 60 g vatten, kallt [0,6 dl]
  • 240 g strösocker [ca 2,6 dl]
  • 80 g vatten [0,8 dl]
  • 80 g kakao [2 dl]
  • 160 g vispgrädde [1,6 dl]

Servering

  • färska bär
  • ev smetana

Gör så här

Cheesecake

  1. Sätt ugnen på 180 grader, över- och undervärme. Eller varmluftsfunktion: 165 grader.
  2. Lägg russinen i en skål och häll på kokhett vatten så att det täcker. Låt stå i ca 10 minuter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt alla ingredienser utom potatis. Mixa med stavmixer till en slät smet.
  4. Riv potatisen fint. Häll av vattnet från russinen. Blanda ner alltsammans med sked i smeten.
  5. Smöra och mjöla en springform, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme, tills den har fått fin färg. Varmluft: 40–50 minuter. Börjar ytan få för mycket färg kan du täcka den med aluminiumfolie.
  6. Låt ostkakan svalna under en bakduk i 1–2 timmar och ta sedan försiktigt ut den ur formen.

Chokladglasyr

  1. Blanda gelatin och kallt vatten till glasyren.
  2. Häll socker och vatten i en kastrull på medelvärme och koka upp. Sikta ner kakaon i kastrullen och koka i 1–2 minuter under konstant omrörning. Ställ åt sidan.
  3. Koka upp grädden i en annan kastrull. Ta av från värmen och häll ner gelatinblandningen i kastrullen. Blanda väl. Häll ner blandningen i kastrullen med kakaosirapen och mixa ihop med en stavmixer. Se till att röra runt så lite som möjligt för att undvika luftbubblor.
  4. Låt glasyren svalna till ca 30 grader och häll den sedan över ostkakan. Låt stelna i kylskåpet i minst 30 minuter.

Servering

  1. Ta ut cheesecaken ur kylskåpet ca ut 30 minuter innan servering. Dekorera med bär och servera gärna med en klick vispad smetana.