Isad clementinsoppa

Isad clementinsoppa
Foto: Stefan Edetoft
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Isad clementinsoppa

12 ingredienser

Isad clementinsoppa med vit chokladmousse och morotsbiskvier. Receptet räcker till 6-8 personer.

Ta till vara på alla clementiner som ligger kvar i skålen. Det går åt en hel del till det här receptet. En frisk dessert som lyfter upp måltiden. /Louise

Se fler recept från

Nyhetsmorgon

Ingredienser

Clementinsoppa

  • 2,5 kg clementin
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 gelatinblad

Vit chokladmousse

  • 150 g vit bakchoklad, hackad
  • 3 äggulor
  • 3 dl grädde, vispad

Morotsbiskvier

  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk äggvita
  • 2 dl morot, finrivna

Gör så här

Clementinsoppa

  1. Pressa saften ur clementinerna med en juicepress.
  2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  3. Skrapa ur fröna från vaniljstången och koka upp med clementinjuice, vitt vin och strösocker.
  4. Tillsätt gelatinbladet och låt svalna.
  5. Häll upp i en burk med lock och frys in.
  6. Ta fram soppan på morgonen och låt den tina långsamt i kylen innan servering så den fortfarande är isig.

Vit chokladmousse

  1. Smält chokladen över vattenbad.
  2. Lägg äggulorna i en bunke och vispa försiktigt ner den smälta chokladen lite i taget.
  3. Rör till en slät kräm och låt svalna.
  4. Ta en sked grädde och rör i chokladkrämen (för att jämna ut temperaturerna).
  5. Vänd i resterande grädde och ställ kallt.

Morotsbiskvier

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör mandelmassan med socker och äggvita till en jämn smet.
  3. Tillsätt morötterna blanda ytterligare.
  4. Klicka ut små klickar av smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i cirka 8-10 minuter tills biskvierna fått fin färg.

Servering

  1. Häll upp cirka 1 dl soppa i varje glas och lägg på en sked vit chokladmousse.
  2. Garnera med morotsbiskvierna och pudra över lite florsocker.