Varmrökt makrill med äpple och gräslök

Varmrökt makrill med äpple och gräslök
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Varmrökt makrill med äpple och gräslök

11 ingredienser

1h 30 min

En god aptitretare eller snackstillbehör som passar perfekt på midsommarafton. Här serverar jag makrill i form av en ”röra” på krispigt bröd och extra gott blir det med ett glas bubbel. /Louise Johansson

I det här receptet kan du byta ut makrillen mot till exempel varmrökt lax eller böckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 baguette (eller surdegsbaguette (alternativ focaccia))
  • 1 makrill, varmrökt
  • 1 äpple
  • 0,5 l vatten (+ 1 tsk salt)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 2 msk gräslök, finhackad + 1 msk till garnering
  • 3 msk crème fraîche
  • 1 tsk citron, saft
  • 5 rädisor
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 50 grader.
  2. Blanda vatten och salt.
  3. Skiva halva äpplet i tunna flarn och doppa dessa i saltlösningen (så blir det inte bruna under torkningen).
  4. Torka på bakplåtspapper med ugnsluckan lite öppen, tills de är halvsega och torra.
  5. Höj värmen på ugnen till 175 grader.
  6. Skiva baguetten i tunna flarn och rosta krispiga cirka 10 minuter.
  7. Finhacka den andra äppelhalvan.
  8. Plocka ur köttet från makrillen och lägg i en bunke, se till att inga ben kommer med.
  9. Tillsätt hackat äpple, rödlök, gräslök, crème fraiche och citronsaft.
  10. Smaka av med salt om det behövs och nymald svartpeppar.
  11. Skiva rädisor tunt och lägg i kallt vatten så de blir krispiga.
  12. Lägg upp brödflarnen på ett fat och lägg på lagom sked makrillröra.
  13. Garnera med äppleflarn, rädisor och hackad gräslök.