Salvia- och vitlöksfylld kycklingfilé

Salvia- och vitlöksfylld kycklingfilé
Foto: Louise Johansson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Salvia- och vitlöksfylld kycklingfilé

10 ingredienser

40 min

Salvia- och vitlöksfylld kycklingfilé med linguine och kantareller. Av årets första kantareller så bjuder jag på pasta! Jag tycker att ”skogens guld” gör sig bäst i enkelhet, antingen bara smörstekta eller som här med en skvätt grädde. För att få mer smak av svampen så blir det bäst om man tillsätter fett. Så använd gärna riktigt smör när du steker, kanske inte helt nyttigt, men det blir otroligt gott!

När jag brukar lägga upp pasta så använder jag mig av en pincett. Snurra pastan runt pincetten och lägg upp på tallrikar, då blir det en snygg ”snurra”. Jag brukar också lägga i pastan i såsen innan jag serverar, detta gör jag för att då blir all pasta täckt med sås. Vilket både blir krämigare och godare! /Louise

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 kruka salvia, hackade blad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 parmesanost, riven (spara lite till garnering)
  • 3 dl kantareller, färska
  • 0,5 gul lök, finhackad
  • 3 dl grädde (alt. matlagningsgrädde)
  • salt, nymald svartpeppar
  • 2 msk olja + 3 msk smör tillstekning
  • 500 g linguine

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Skär en ficka på längden i varje kycklingfilé och fyll med salvia, vitlök och parmesanost, salta och peppra.
  3. Stek kycklingfiléerna på hög värme i matolja tills de får färg.
  4. Lägg upp i en ugnssäker form och baka av med termometer tills de har en innertemperatur på 68 grader.
  5. Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
  6. Smörstek kantarellerna tills de är gyllene och tillsätt gul lök.
  7. Häll i grädde, låt koka samman i ca 5 minuter tills såsen är krämig, smaka av med salt och peppar.
  8. Rör i pastan i kantarellsåsen och lägg upp på tallrikar.
  9. Dela kycklingfiléerna snett på längden och lägg ovanpå.
  10. Garnera med salviablad och hyvlad parmesanost.