Foto: Linda Lomelino

Pavlova med chokladmarängbottnar


8-10 bitar

Linda Lomelinos underbara pavlova - en tårta med chokladmarängbottnar, hallon, vispgrädde och pistachnötter. Recept från boken Lomelinos tårtor.

Läs mer om boken Lomelinos tårtor

Chokladmarängbottnar

  • 50 g mörk choklad (70 %)
  • 6 st stora äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Fyllning

  • 4 dl vispgrädde
  • 50 g skalade pistaschnötter
  • 250 g hallon
  1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad (se sidan 10) eller i mikro. Låt svalna.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Rita tre rundlar som är cirka 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Placera dem så långt ifrån varandra du kan utan att komma för nära kanten.
  5. Vänd på bakplåtspappret och lägg det på en plåt.
  6. Vispa äggvitorna till mjukt skum.
  7. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa till en fast marängsmet. Du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut!
  8. Sikta ner kakao och majsstärkelse i marängen.
  9. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet.
  10. Rör ner den smälta chokladen med några tag.
  11. Fördela marängsmeten i rundlarna på bakplåtspappret.
  12. Tänk på att de flyter ut under gräddningen.
  13. Ställ in plåten i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.
  14. Grädda marängerna i 1 timme till 1 timme och 15 minuter, bottnarna ska vara hårda och krispiga runt kanten men fortfarande sega i mitten.
  15. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar i eftervärmen med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
  16. Fyllning
    Vispa grädden tills den börjar tjockna.
  17. Hacka pistaschnötterna.
  18. Montering
    Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat.
  19. Bred på grädde och lägg på några hallon.
  20. Upprepa med nästa botten. Lägg den tredje botten överst.
  21. Toppa tårtan med ett lager grädde samt hallon och hackade pistaschnötter.

Annons:

  •  17 ingr
  •  15 ingr

Klassisk pavlova

av Emelie Holm
  •  8 ingr
  •  2-3 h
  •  19 ingr
  •  2 h (helst 3 - 4 h)
  •  21 ingr
  •  18 ingr
  •  16 ingr