Lökgratäng med parmesanost

koket.se
Lökgratäng med parmesanost
Foto: TV4

Lökgratäng med parmesanost

9 ingredienser

30 m

Lökgratäng med parmesanost och tryffel är en god rätt att servera som tillbehör. Kanske kan den bli ett nytt inslag på julbordet?

Se Joel Aronsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 6 silverlökar
  • 50 g smör
  • 1 dl torr sherry
  • 0,5 dl grädde
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan
  • 50 g parmesanost
  • ev svart tryffel (valfritt)
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Skala silverlöken och skiva den tunt på en mandolin.
  2. Koka upp lök, smör och torr sherry i en kastrull. Sänk sedan temperaturen.
  3. Bräsera löken på låg värme tills den blir genomskinlig och mjuk.
  4. Tillsätt grädde och finhackad vitlök i grytan. Rör om och låt det sjuda i några minuter.
  5. Smaka av med salt och lägg i färsk timjan.
  6. Placera den bräserade löken på ett serveringsfat.
  7. Riv parmesanost över löken och använd en bruléebrännare för att försiktigt bränna osten tills den får en gyllenbrun och krispig yta.
  8. Om det är säsong för tryffel är det gott att riva svart tryffel över rätten för att höja smakprofilen.
  9. Servera din lökgratäng som sidorätt, perfekt att njuta av tillsammans med bräserad oxsvans eller andra huvudrätter.