Lök och tomatsoppa

martin löf

Lök och tomatsoppa

10 ingredienser

1 h

Lök och tomatsoppa med färsk basilika och parmesanost är en riktigt välsmakade och enkel rätt. Servera soppan med en skiva rostat surdegsbröd så blir rätten komplett!

Ingredienser

portioner3 - 4
  • 8 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 l kycklingbuljong
  • 6 tomater
  • peppar
  • salt
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 1 kruka färsk basilika
  • parmesanost, riven

Gör så här

  1. Skala och strimla löken i 5 mm tjocka strimlor. Skiva vitlöken tunt. Sautera det sedan i olivolja utan att det tar färg.
  2. Häll över buljongen och låt sjuda i 30–45 minuter under lock.
  3. Skålla tomaterna och dra av skinnet. Ta bort kärnorna och skär tomaterna i klyftor och lägg i grytan. Smaksätt med nymalen peppar och salt.
  4. Rosta brödskivorna och gnid sedan en vitlöksklyfta mot ytan.
  5. Lägg en brödskiva i botten på varje tallrik. Häll soppan över brödet, dra av bladen på basilikan och lägg ner över soppan.
  6. Strö slutligen den rivna parmesanosten över.