Ljummen sallad med grillost och havreris

NYHET
koket.se
Ljummen sallad med grillost och havreris
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Ljummen sallad med grillost och havreris

21 ingredienser

40 min

En matig och ljummen sallad med klimatsmart havreris som bas. Tillsammans med spetskål, broccoli, kryddrostade hasselnöter och stekt grillsost samt en örtig yoghurtkräm blir det en mättande middag som går enkelt att laga.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 grillost
  • 3 dl havreris
  • 500 g broccoli
  • 0,5 spetskål
  • 1 rödlök
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 1 citron
  • örtsalt

Kryddrostade nötter

  • 1,5 dl hasselnötter
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 0,5 tsk örtsalt

Yoghurtsås

  • 3 dl matyoghurt
  • 0,5 dl färsk gräslök, finhackad
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1,5 tsk örtsalt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka havreriset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär broccolin i buketter och stammen i mindre bitar. Koka broccolin mjuk i saltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  4. Strimla kålen fint. Skala, halvera och strimla rödlöken.
  5. Lägg havreris, broccoli, kål och lök i en skål. Ringla över rapsolja och pressa över citronsaft. Vänd runt och smaka av med örtsalt.
  6. Blanda ihop hasselnötter med gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, örtsalt och rapsolja.
  7. Lägg nötblandningen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 8 minuter, håll koll så att nötterna inte bränns.

Yoghurtsås

  1. Rör ihop alla ingredienser i en skål.
  2. Skär grillosten i skivor. Stek till fin färg i en stekpanna. Servera och njut!