Ljummen matvetesallad med rostade grönsaker

koket.se
Ljummen matvetesallad med rostade grönsaker
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Ljummen matvetesallad med rostade grönsaker

15 ingredienser

40 min

En variant på den italienska brödsalladen panzanella. Istället för bröd är basen svenskt matvete som innan tillagning rostas i ugnen - rostningen ger en nötig och mustig smak. Välj grönsaker i säsong och i första hand svenska tipsar Paul Svensson.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 broccoli
  • 3 röda paprikor, svenska
  • 6 tomater, svensk
  • 1 knippe färsk lök
  • 1 fänkål
  • 1 aubergine
  • 200 g matvete
  • 0,5 dl sherryvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk kapris
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 kruka basilika, finhackad
  • 3 msk svarta oliver
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg hela paprikor och hela lökar på ena sidan av en plåt. Lägg matvetet på den andra halvan. Rosta i ugnen tills allt fått lite färg.
  3. Skär aubergine i 1-2 cm stora tärningar. Stek dem mjuka i olja i en stekpanna. Ta upp och lägg i en ugnssäker form. Tillaga ca 10 minuter i ugnen.
  4. Skala broccolistammen. Skär sedan stam och bukett i mindre bitar.
  5. Råstek broccolin i olja i en stekpanna.
  6. Skär fänkålen i mindre bitar, ca 0,5-1 cm stora.
  7. Ta det rostade matvetet och koka enligt anvisning på förpackningen.
  8. Skär den rostade paprikan i bitar, ta vara på den vätska som paprikan har släppt ifrån sig in skål för att sen använda till dressingen. Klyfta den rostade löken. a lök.
  9. Blanda vinäger, olivolja, kapris, riven vitlök och hackad basilika (spara några hela blad till garnering) med vätskan från paprikan till en dressing.
  10. Blanda dressingen med matvetet samt alla grönsaker. Låt stå och marinera 15 minuter före servering.
  11. Blanda avslutande vete med övriga grönsaker och låt marinera i 15 minuter innan servering. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg upp allt på ett fat. Toppa med oliver.