Liten ”ostfralla” kryddad med skog

Liten ”ostfralla” kryddad med skog ny
Jessie Sommarström
Jessie Sommarström

Liten ”ostfralla” kryddad med skog

26 ingredienser

1 h

De här festliga små ostfrallorna är perfekta att servera på en buffé eller som smart tilltugg. Receptet ger dig ca 15-20 minifrallor.

Ingredienser

portioner15 - 20
  • 115 g vatten
  • 36 g smör
  • 43 g stenmalet vetemjöl (Warbrokvarn)
  • 40 g vetemjöl
  • 2 g salt
  • 2 ägg

Osttopping

  • 20 g lagrad ost (havgus 24)
  • 40 g smör
  • 50 g stenmalet vetemjöl (Warbrokvarn)
  • 2 g salt
  • 21 g strösocker
  • 11 g vatten
  • ca 0,5 krm rosépeppar, mortlade
  • ca 0,5 krm enbär, mortlade

Skogsströssel

  • 20 g fönsterlav
  • 1 kvist färsk timjan
  • 12 frystorkade lingon
  • rosépeppar
  • salt

Fyllning

  • 100 g lagrad ost (havgus 24)
  • 100 g grädde (ekologisk)
  • 2 äggulor
  • 150 g rapsolja
  • 8 g svart tryffel
  • salt
  • sherryvinäger

Servering

  • 24 frysta lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader.
  2. Koka upp vatten och smör i en sauteuse.
  3. Tillsätt mjölet lite i taget under kraftig vispning, se till så att det släpper från kastrullens kanter. Tillsätt sedan salt och blanda igen.
  4. Tag av från värmen och tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vispa smeten slät.
  5. Fyll i spritspåse och spritsa runda ”bollar” som är 2 cm i diameter med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Toppa med en skiva osttopping (se recept nedan) och baka i ugnen på 185 grader i ca 18-23 minuter. Öppna inte ugnen förrän i slutet av gräddningen.

Osttopping

  1. Finriv osten, gärna på microplane.
  2. Blanda allt till en smidig deg.
  3. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och frys.
  4. Stansa ut cirklar som är 3 cm i diameter och toppa frallan med en skiva.

Skogsströssel

  1. Fritera fönsterlaven och låt rinna av på papper, salta.
  2. Blanda fönsterlaven med övriga ingredienser.

Fyllning

  1. Riv osten.
  2. Koka upp grädden och häll ner osten. Mixa slätt och låt svalna en aning.
  3. Mixa ostgrädden med äggula och tillsätt oljan i en tunn stråle under ständig mixning.
  4. Riv i tryffeln och smaka upp med salt och sherryvinäger.
  5. Lägg ostcrèmen i en spritspåse.

Servering

  1. Gör ett litet hål i varje i botten på frallorna.
  2. Fyll frallorna med ostcrème och 2 frysta lingon.
  3. Toppa med en klick ostcrème och fäst skogsströsslet ovanpå.