Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping

Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping
Foto: Jenny Grimsgård
Emelie Holm
Emelie Holm

Cheesecake med nutellamousse och lakritstopping

11 ingredienser

Servera din dessert i en fin burk eller glas. Här är ett recept på en underbar cheesecake med nutellamousse och lakritstopping från boken Liten kaka.

"Don’t bake it – just eat it! Tur är väl det, för cheesecake med oreokakor, nötkräm och
lakritstopping vill jag gärna äta – snart! Lakritspulver hittar du i bakbutiker på nätet."

Ingredienser

portioner4 - 6

Botten

  • 12 fyllda oreokakor
  • 3 msk smör

Mousse

  • 200 g färskost (t ex philadelphia)
  • 2 dl Nutella eller annan hasselnötskräm
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vispgrädde

Lakritstopping

  • 200 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk lakritspulver (eller 3 msk finkrossad turkisk peppar)

Garnering

  • färska jordgubbar
  • turkisk peppar, krossad

Gör så här

Botten

  1. Mixa kakorna och smält smöret.
  2. Blanda kaksmul och smör och fördela blandningen jämnt i bottnarna på fyra större eller sex mindre glas eller burkar. Pressa ner blandningen med till exempel ett mindre glas för att få en jämn kakbotten.

Nutellamousse

  1. Vispa färskost, nötkräm och vaniljpulver med elvisp så det blir fluffigt.
  2. Vispa grädden hårt, vänd försiktigt ner den i färskostsmeten och blanda till en jämn och fin smet.
  3. Spritsa eller häll ner smeten i burkarna och låt dem stå övertäckta i kylen ett par timmar.

Lakritstopping

  1. Vispa färskost och florsocker med elvisp.
  2. Rör ner lakritspulver eller turkisk peppar.

Vid servering

  1. Spritsa på toppingen och garnera med jordgubbar och turkisk peppar.