Älggryta med rotfrukter och svamp

Älggryta med rotfrukter och svamp
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Älggryta med rotfrukter och svamp

14 ingredienser

1 h 15 min

Mustig älggryta med rotfrukter, svamp och sidfläsk. Älgkött kan du ofta få tag på även i butik om du inte känner någon som jagar själv. Recept från bloggen Le Parfait.

Se fler recept från

Le Parfait

Ingredienser

portioner

Älggryta

  • 1 kg älgkött
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 2 lagerblad
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 gul lök
  • 2 palsternackor
  • 3 morötter
  • 250 g svamp
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött vin
  • 7 dl viltbuljong
  • 0,5 dl crema di balsamico
  • 3 msk maizenaredning
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Älggryta

  1. Skär älgköttet i kuber. Tärna fläsket i centimeterstora bitar.
  2. Hetta upp lite smör i en stor panna och bryn kött, fläsk med lagerblad och timjan i omgångar så det får vacker färg.
  3. Lägg över älgkött, fläsk och kryddor i en stor gryta och häll på vin, balsamcio och buljong. Låt sjuda under lock i en timme.
  4. Skala och skär löken i klyftor och rotfrukterna i grova slantar. Bryn det i lite smör. Stek svampen för sig.
  5. När det är cirka 10 minuter kvar av koktiden tillsätter du löken, rotfrukterna och svampen och låter det koka med.
  6. Red din älggryta med maizena. Smaka av med salt och peppar.