Soppa à la Ragnhild

Soppa à la Ragnhild
Foto: TV4

Soppa à la Ragnhild

Av: Lisbeth - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Jordärtskocksoppa med ugnsgratinerad västerbottenost och viltkött.

**Vintips från Lisbeth
**Santa Carolina Semillon reserva, 6666, 69 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 600-700 g jordärtskocka
  • 1 gul lök
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l vatten
  • 0,5 dl torr sherry
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (efter smak)
  • Västerbottensost
  • gräslök, till garering
  • rökt viltkött

Gör så här

Jordärtskocksoppa

  1. Skölj skockorna, lägg dem i lättsaltat kallt vatten och koka dem i 2-3 minuter.
  2. Spola dem i kallt vatten och skrapa bort skalet.
  3. Lägg det efterhand i kallt vatten så de inte svartnar.
  4. Skala och grovhacka löken.
  5. Skär skockorna i bitar.
  6. Koka upp vatten med buljongtärningar och vinet.
  7. Koka skockorna och löken i ca 10 minuter.
  8. Sila av drygt hälften av buljongen. Spar den.
  9. Mixa lök och skockor med resterande buljong. Kör den till en slät puré.
  10. Smaka av med lite cayennepeppar eller några varv med vitpepparkvarnen.
  11. Koka upp purén med den sparade buljongen och creme fraiche under vispning.
  12. Smaka av med lite salt.
  13. Serveras med västerbottenflarn.

Västerbottenflarn

  1. Riv västerbottenost, lägg i små högar på ett bakplåtspapper och grädda i några minuter i 200 grader.
  2. Lyft dem försiktigt från bakplåtspappret och lägg upp dem på ett fat för att svalna.
  3. Toppa med gräslök och rökt viltkött.