Kycklingsoppa med ris och citron

Kycklingsoppa med ris och citron
Foto: Helén Pe
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Kycklingsoppa med ris och citron

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Soppor, bröd och röror

12 ingredienser

Under en solsemester i Grekland åt vi soppan avgolémono varje dag till lunch. Avgolémono betyder ”citronägg”. Kyckling har vi lagt till för att göra den lite mer mättande. Receptet kommer från boken Soppor, bröd & röror.

Se fler recept från boken

Soppor, bröd & röror

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 purjolök (liten)
  • 2 selleristjälkar
  • 400 g kycklingfilé
  • 1,5 l hönsbuljong
  • 2 dl långkornigt ris
  • 4-5 msk citron, färskpressad
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken.
  2. Fräs den i några minuter i oljan i en kastrull.
  3. Skölj och skiva purjolök och selleri.
  4. Fräs allt tillsammans i några minuter.
  5. Skär kycklingfiléerna i 2 cm stora kuber.
  6. Lägg dem i kastrullen och bryn under omrörning tills de fått lite färg.
  7. Tillsätt buljong och ris och låt småputtra i ca 20 minuter eller tills riset är kokt.
  8. Sänk värmen och tillsätt citronsaft.
  9. Vispa äggen i en skål.
  10. Häll ner äggen i soppan under vispning och fortsätt vispa i några minuter
  11. tills soppan tjocknat lite grann.
  12. Observera att soppan sedan inte får koka.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Garnera med persilja strax före servering.