Foto: Ulrika Ekholm

Jordgubbstårta


Lyxig tårta med jordgubbsmousse och vit chokladkräm. Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Receptet ger ca 10-12 bitar.

Se fler recept från systrarna Eisenman

  •   1 tårtbotten

Jordgubbsmousse

  •   1 gelatinblad
  •   2 dl färska jordgubbar
  •   2 msk florsocker
  •   2 dl vispgrädde

Vit chokladkräm

  •   100 g vit choklad
  •   100 g philadelphiaost eller annan cream cheese
  •   1/2 dl vispgrädde
  •   1 sats vaniljkräm
  •   ca 8 dl rensade jordgubbar
  •   citronmeliss till garnering
  1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Purea jordgubbarna och blanda med fl orsocker. Värm några matskedar jordgubbspuré i en tjockbottnad kastrull.
  2. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och lös upp det i kastrullen med jordgubbspuré. Ta kastrullen från värmen, låt svalna något och rör sedan ner i resten av jordgubbspurén.
  3. Vispa grädden och rör försiktigt ihop den med jordgubbspurén. Ställ kallt tills moussen tjocknar något.
  4. Finhacka den vita chokladen till choklad krämen och smält den försiktigt över vattenbad. Rör ihop chokladen med cream cheese. Tillsätt grädden och blanda till en slät kräm. Ställ kallt tills krämen stelnar något men fortfarande är bredbar.
  5. Rensa och skiva ca 4 dl jordgubbar.
  6. Dela tårtbotten i tre delar med en vass kniv. Lägg den undre delen på ett tårtfat och bred ut vaniljkrämen.
  7. Lägg hälften av jordgubbsskivorna ovanpå.
  8. Lägg på den mellersta tårtbotten och bred ut jordgubbsmoussen.
  9. Lägg ut resten av de skivade jordgubbarna.
  10. Lägg på den översta tårtbotten och bred ut den vita chokladkrämen. Garnera tårtan med hela jordgubbar och citronmeliss.

Annons:

  •  7 ingr
  •  9 ingr

Jordgubbstårta

av Johan Sörberg
  •  7 ingr
  •  20 ingr

Zacks jordgubbstårta

av Markus Aujalay
  •  5 ingr
  •  9 ingr
  •  14 ingr