Tortilla med prästost och färskpotatis

Tortilla med prästost och färskpotatis
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Tortilla med prästost och färskpotatis

9 ingredienser

35 min

Färskpotatisen smakar ljuvligt i en spansk omelett. /Lisa Lemke

Receptet ger 4-6 portioner.

Här hittar du

allt du behöver veta om potatis

.

Ingredienser

  • 200 g färskpotatis, skuren i skivor
  • 1 gul lök, strimlad
  • 1,5 msk rapsolja
  • 8 ägg
  • 2 dl standardmjölk
  • 1 dl dill, finhackad
  • 75 g prästost, grovriven
  • 0,5 tsk salt
  • rikligt med svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader, gärna grillfunktion.
  2. Skär potatisen i millimetertjock skivor.
  3. Hetta upp en stekpanna som är helt i gjutjärn (så att den tål att sättas in i ugn).
  4. Häll i rapsolja och stek potatisskivorna tills de är lätt gyllenbruna.
  5. Salta och peppra.
  6. Knäck äggen i en skål och vispa försiktigt.
  7. Tillsätt mjölk, dill, hälften av prästosten samt salt och peppar.
  8. Vispa samman.
  9. Häll äggsmeten över potatisen och grädda på svag värme utan omrörning tills äggblandningen sätter sig, det tar ca 8-12 minuter.
  10. Fördela resten av den rivna osten över tortillan och sätt in i ugnen.
  11. Grädda i ca 8-10 minuter eller tills ytan har fått en fin, gyllene färg.
  12. Servera tortillan antingen kall eller varm.