Sparrispaj med nässelricotta

POPULÄRT
Sparrispaj med nässelricotta
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Sparrispaj med nässelricotta

15 ingredienser

20 min + 2 h

En smakrik paj med späda nässlor, sparris och ricotta. Recept från boken Till sommaren - mat för många.

Vi svenskar älskar våra pajer. Man minns sina favoriter och tillika de mindre lyckade exemplaren. Själv glömmer jag aldrig den gången då jag råkade knåda ihop en pajdeg på ister i stället för smör. Inte heller den gången då smöret var härsket och middagsgästerna försynt undrade om pajdegen var smaksatt med … bikarbonat? För att råda bot på sådana tråkigheter ägnade jag en hel dag åt att experimentera med pajdeg. Och resultatet? Ja, det blev det här kalasbra receptet! /Lisa Lemke
Se fler recept från

Till sommaren - mat för många

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 70 g smör, kylskåpskallt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 70 g kvarg
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk vatten, kallt

Fyllning

  • 2-3 klyftor vitlök
  • 250 g ricotta
  • 80 g nässlor, förvällda och urkramade
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 1,5 dl vällagrad ost, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 knippe grön sparris
  • 3-4 ägg

Gör så här

Pajdeg

  1. Skär smöret till pajdegen i tärningar.
  2. Arbeta hastigt samman smöret med mjöl, kesella och salt – antingen i matberedare eller för hand i en bunke.
  3. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
  5. Lägg degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som är 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar.
  6. Klä en paj- eller springform med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.
  7. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna.
  8. Täck formen med plastfolie och låt den vila kallt i cirka 30 minuter.
  9. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  10. Ta ut pajen, ta bort plastfolien och nagga bottnen med en gaffel.
  11. Täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills bottnen är genomgräddad och har fått lite färg.
  12. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien.

Fyllning

  1. Hacka vitlöksklyftorna till fyllningen.
  2. Mixa ricottan tillsammans med vitlöken, nässlorna, persiljan och osten.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar och fördela jämnt i pajskalet.
  4. Bryt av nedersta delen på sparrisarna om de är hårda och träiga. Dela sparrisarna en gång på längden, sprid ut dem över ricottablandningen och tryck ner dem lite lätt.
  5. Knäck äggen över fyllningen, krydda med salt och peppar och toppa med resten av den rivna osten.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills den börjar få fin färg.