Inkokta päron med stjärnanis

Inkokta päron med stjärnanis
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Inkokta päron med stjärnanis

9 ingredienser

50 min

Anledningen att man förkokar päronen i citronvatten är att de då öppnar porerna och tar åt sig av lagen bättre. Var noga med hygienen när du hanterar de färdigkokta päronen så håller de längre.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg päron, skalade
  • vatten
  • 1 citron, saften
  • 1,5 l vatten
  • 4 dl vitt vin
  • 2 dl honung, flytande
  • 4 dl strösocker
  • 10 stjärnanis
  • ev natriumbensoat

Gör så här

  1. Lägg äpplena i en kastrull och täck dem helt med vatten. Pressa i citronsaften. Låt koka upp och sjud på svag värme under lock i ca 10 minuter. Koka upp vatten, vin, honung, socker och stjärnanis. Lägg i de förkokta päronen och låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter eller tills päronen känns mjuka rakt igenom. Känn efter med en baksticka. Om du inte kan förvara päronen i kylskåp eller planerar att ha dem stående ett tag kan det vara bra att blanda ut lite natriumbensonat i vätskan.
  2. Tvätta en stor glasburk med lock ordentligt och skölj den gärna med hett vatten utblandat med lite natriumbensonat. Häll över de heta päronen och lagen i burken och förslut noga. Förvara helst i kylskåp så håller sig päronen längre.