Mangochutney-kola med vit choklad

Mangochutney-kola med vit choklad
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Mangochutney-kola med vit choklad

8 ingredienser

30 min

Sötma, hetta och len vit choklad, den här kolan är något utöver det vanliga. Välj själv om du vill använda en hetare eller mildare mangochutney. /Lisa Lemke

Receptet ger ca 50 bitar.

**Kulprov
**Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl sirap
  • 1 dl mango chutney
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g vit bakchoklad, hackad
  • ev chiliflakes

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt socker, grädde, sirap, mangochutney och salt. Koka upp på svag värme. Rör om ofta då mangochutneyn gör att kolan lätt bränner fast.
  3. Låt koka tills smeten når en temperatur på 122 grader. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  4. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör om tills den smält.
  5. Häll kolan i en smord form. Strö eventuellt lite chiliflakes på toppen.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.