Foto: Lisa Lemke

Chokladkola med lakrits


30 min

Ska du koka en kola i år är det den här lakritskolan – himmelskt god! Receptet ger ca 50 st kolor. /Lisa Lemke

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Fler av Lisas goda kolor
Hjortronkola »
Mangochutney-kola med vit choklad »

  • 25 g smör
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl socker
  • 2 msk honung
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 50 g Turkisk peppar, krossad
  1. Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden.
  2. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör tills den smält.
  4. Rör sedan ner den krossade turkiska pepparn.
  5. Häll kolan i en smord form.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Annons:

Chokladkola

av Alexandra Zazzi
  •  25 min
  •  4 ingr

Lakrits/chokladkola

av Magnus Johansson
  •  7 ingr

Fransk chokladkola

av Anna och Fanny Bergenström
  •  7 ingr

Gräddkola med lime

av Leila Lindholm
  •  6 ingr
  •  45 min
  •  10 ingr

Fudge, mjuk chokladkola

av Maud Onnermark
  •  7 ingr
  •  30 min
  •  6 ingr