Mocka- och chokladkaka

Mocka- och chokladkaka
Foto: Roland Persson
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Mocka- och chokladkaka

Av: Lisa och Monica Eisenman

Från: Vinterns söta

13 ingredienser

Mocka- och chokladkaka, eller chokladfondant med smak av kaffe. Recept från systrarna Eisenmans bok Vinterns söta.

Ingredienser

  • 150 g smör (eller margarin)
  • 100 g mörk choklad (60-70 % kakaohalt)
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,25 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl kaffe (starkt) (eller espresso)
  • 0,5 dl riven kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform.
  2. Smält smör och choklad i en tjockbottnad kastrull över låg värme. Blanda med socker i en bunke.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  4. Rör ner i smeten tillsammans med mjölken och blanda till en slät smet. Häll den i formen.
  5. Blanda socker, farinsocker och kakao och strö över jämnt över kaksmeten. Avsluta med att hälla det varma kaffet över smeten. Blanda ej.
  6. Grädda i ugnen i 40 minuter. Kakan ska fortfarande vara kladdig i mitten.
  7. Strö över kokos och servera varm med vaniljglass.