Långpannepaj med rödbetor, potatis och getost

Långpannepaj med rödbetor, potatis och getost
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Långpannepaj med rödbetor, potatis och getost

17 ingredienser

20min + 2h

En matig paj för många! Lisas långpannepaj är fylld med rödbetor, potatis och getost. Gott och uppskattat av alla! Recept från boken Till sommaren - mat för många

 Läs mer om boken

Till sommaren - mat för många

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 210 g smör, kylskåpskallt
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 210 g kvarg
  • 1,5 tsk salt

Fyllning

  • 900 g rödbeta
  • 900 g mjölig potatis
  • 2 rödlökar
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 dl kapris
  • 2 kvistar rosmarin
  • 600 g chèvreost
  • 9 ägg
  • 4 dl standardmjölk
  • 4 dl grädde
  • 300 g cheddarost, riven

Gör så här

  1. Skär smöret till pajdegen i tärningar.
  2. Arbeta hastigt samman smöret med mjöl, kesella och salt – antingen i matberedare
  3. eller för hand i en bunke.
  4. Tillsätt slutligen vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  5. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
  6. Lägg degen på lätt mjölat bakbord, knåda den en aning och kavla ut den till en platta som är cirka 3 mm tjock. Tillsätt eventuellt mer mjöl på bakbordet så att degen inte fastnar.
  7. Klä en mindre långpanna med degen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.
  8. Skär bort eventuell överflödig pajdeg som sticker ut över kanterna.
  9. Täckformen med plastfolie och låt den vila kallt i cirka 30 minuter.
  10. Värm under tiden upp ugnen till 200 grader.
  11. Ta ut pajen och ta bort plastfolien.
  12. Nagga bottnen med en gaffel, täck kanterna med aluminiumfolie och förgrädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills bottnen är genomgräddad och har fått lite färg.
  13. Ta ut pajen och ta bort aluminiumfolien.
  14. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  15. Skala rödbetor och potatis till fyllningen och skär dem i så tunna skivor som möjligt – särskilt rödbetorna som tar lite längre tid på sig i ugnen.
  16. Varva potatis, lök och rödbetor i pajskalet, salta och peppra (hälften av kryddorna) mellan lagren.
  17. Fördela kaprisen, bladen från rosmarinkvistarna och smulad chèvre ovanpå.
  18. Rör samman ägg, mjölk och grädde till en äggstanning och krydda med resten av saltet och pepparn.
  19. Häll äggstanningen över pajen och toppa med den rivna cheddarosten.
  20. Grädda i mitten av ugnen i 40– 45 minuter, eller tills rotfrukterna känns
  21. mjuka och pajen har fått fin färg.