Pepparkakspaj med kanel och choklad

Pepparkakspaj med kanel och choklad
Foto: Olof Stenlund
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Pepparkakspaj med kanel och choklad

13 ingredienser

4h 20 min

Satsa på choklad av hög kvalitet så får du bästa resultat i denna urgoda paj. /Lisa Lemke

Ingredienser

portioner bitar

Pajskal

  • 250 g pepparkaka
  • 4 msk smör, smält
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl grädde
  • 3 äggulor
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Till servering

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • physalis (eller färska fikon)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

Pajskal

  1. Krossa pepparkakorna i matberedare.
  2. Blanda ner det smälta smöret, ägg och salt och arbeta samman till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.

Fyllning

  1. Smält chokladen över vattenbad och blanda med grädde och smör.
  2. Tillsätt kanel, salt och äggulor och rör till en slät smet.
  3. Häll blandningen i pajskalet.
  4. Låt stå kallt i kylen i 3 timmar.
  5. Vispa samman grädde och crème fraiche och servera till pajen, som är godast rumstempererad. Toppa eventuellt pajen med physalis eller färska fikon.