Frasiga smördegspajer

Lisa Lemke 2016

Frasiga smördegspajer

26 ingredienser

ca 20 minuter + 20 minuter i ugn

Frasiga smördegspajer med matig fyllning. Inspirerat av klassiska steak pie som är poppis i såväl England som Australien.

Blir det pajer över kan de värmas i ugn på ca 175 grader så blir de härligt frasiga igen. /Lisa Lemke

Ingredienser

portioner

Fyllning 1

  • 200 g brysselkål
  • 1,5 tsk strösocker
  • 10 cm purjolök
  • smör, till stekning
  • 150 g bacon
  • 150 g fetaost
  • salt

Fyllning 2

  • 0,5 grillad kyckling
  • 2 avokador
  • 0,5 rödlök
  • 1 knippe koriander
  • 2 limefrukter, rivet skal av
  • 125 g mozzarellaost
  • salt
  • svartpeppar

Fyllning 3

  • 3-4 dl köttfärssås, kall
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • 50 g färsk spenat
  • 125 g mozzarellaost
  • salt
  • svartpeppar

pajdeg

  • 500 g smördeg, utkavlad
  • 50 g smör, smält

Mushy peas

  • 0,5 l frysta ärtor, tinade
  • 2-3 msk turkisk yoghurt
  • salt

Gör så här

Fyllning 1

  1. Skiva brysselkålen tunt och strimla purjolöken fint. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs brysselkål och purjolök med socker.
  2. Strimla baconet och stek det knaprigt. Bryt fetaosten i bitar och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt.

Fyllning 2

  1. Plocka ner kycklingen i små bitar. Kärna ur, gröp ur och skär avokadon i mindre bitar.
  2. Strimla rödlöken och hacka koriandern grovt. Riv mozzarellan i mindre bitar. Blanda samman allt med rivet limeskal och smaka av med salt och svartpeppar.

Fyllning 3

  1. Riv mozzarellan i mindre bitar och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

Smördegspajer

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Smörj en muffinsplåt med smör, var noga med att smörja även formens ovansida så att pajdegen inte fastnar där under tillagning.
  3. Klä formarna med smördeg och låt smördegen hänga ca ½ cm över kanten om varje form, skär bort resten.
  4. Fyll pajerna med den valda fyllningen hela vägen upp.
  5. Lägg därefter på smördeg som ett lock som också det sträcker sig ca ½-1 cm utanför kanten på formarna. Fäst locket med själva botten genom att trycka med en gaffel längs pajens sidor.
  6. Lossa försiktigt själva "ihop-stansningen" som du gjort med gaffeln från formen, det gör du enklast med en matkniv. Detta gör du för att försäkra dig om att pajkanterna verkligen inte ska fastna i muffinsplåten när du gräddar pajerna.
  7. Pensla pajlocket med smält smör och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills smördegspajerna har fått en fin gyllene färg.

Mushy peas

  1. Mixa under tiden hastigt samman ärtor och yoghurt med en stavmixer, men låt gärna moset blir lite grovt så att en del ärtor fortfarande är hela. Smaka av med salt och svartpeppar.
  2. Servera dina nygräddade smördegspajer varma tillsammans med ärtmoset.