Foto: Lisa Lemke

Chokladkola med lakrits


30 minca 50 st

En god lakritskola med choklad och turkisk peppar, brukar gillas även av den som inte är så förtjust i lakrits. Redaktionens godisfavorit!

Kulprov
Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.

Fler av Lisas goda kolor
Hjortronkola »
Mangochutney-kola med vit choklad »

  • 25 g smör
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1.5 dl socker
  • 2 msk honung
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g mörk choklad, hackad
  • 50 g Turkisk peppar, krossad
  1. Blanda grädde, socker, smör, salt, sirap och honung i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Rör om då och då under tiden.
  2. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 122 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.
  3. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt hackad mörk choklad och rör tills den smält.
  4. Rör sedan ner krossad turkisk peppar.
  5. Häll kolan i en smord form.
  6. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.

Annons:

Chokladkola

av Alexandra Zazzi
  •  25 min
  •  4 ingr

Lakrits/chokladkola

av Magnus Johansson
  •  7 ingr
  •  45 min
  •  10 ingr

Fransk chokladkola

av Anna och Fanny Bergenström
  •  7 ingr

Fudge, mjuk chokladkola

av Maud Onnermark
  •  7 ingr
  •  23 ingr

Chokladkola med tranbär och pistage

av Klara Ejemyr - Konfektyrmakarna
  •  9 ingr