Citronsmörkräm- och mascarponetårta med kiwi och jordgubbar

Lisas citronsmörkräm- och mascarponetårta med smak av jordgubbar och kiwi
Foto: TV4
Lisa Larsson
Lisa Larsson

Citronsmörkräm- och mascarponetårta med kiwi och jordgubbar

Av: Lisa Larsson

Från: Hela Sverige bakar

36 ingredienser

2 h

Trefärgad tårta fylld med kiwikompott, jordgubbsfyllning och färska jordgubbar. Spacklas med smörkräm och dekoreras med choklad.

Att inte jobba i för varm temperatur är bra med den här tårtan, eftersom det är smörkräm och den smälter gärna. Låt därför smörkrämen vila i kylen innan du använder den vid spritsning och garnering av tårtan.

Vill du ha flera tunna lager i tårtan istället för 4 ganska tjocka? Då är det bara att väga upp smeten i mindre mängder, men det är en smaksak.

Detta är ett recept från en av de tävlande i Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bitar

Bottnar - 4 st

  • 12 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl potatismjöl
  • 4,5 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk röd hushållsfärg (för en botten)
  • 1-2 msk grön hushållsfärg (för 2 bottnar)
  • 1 msk gul hushållsfärg (för en botten)

Lemoncurd

  • 6 citroner
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 4 msk majsstärkelse
  • 4 ägg
  • 4 äggulor

Del 2 - själva krämen

  • 2,5 förp mascarpone
  • 430 g smör
  • 2,5 dl florsocker
  • 1-1,5 msk gul hushållsfärg
  • 3 äggulor

Kiwikompott - fyllning

  • 10 kiwis
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 4-5 tsk grön hushållsfärg
  • 1 msk vatten
  • 3-4 msk majsstärkelse

Jordgubbsfyllning

  • 200 g frysta jordgubbar
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1-2 msk vatten
  • 600 g färska jordgubbar

I mitten - i hålet - överraskning:

  • 700 g färska jordgubbar

Garnering

  • 4-6 jordgubbar (fina och jämna)
  • 200 g mörk choklad
  • 70 g vit bakchoklad

Gör så här

Lemoncurd

  1. Riv skalet från alla citroner och pressa saften ur 4 av dem. Koka upp saften och skalet med strösockret och smöret.
  2. Sila vätskan och häll tillbaka den sedan i kastrullen. Tillsätt maizena som är utspädd i saften från 2 citroner, och äggen och äggulorna.
  3. Koka upp tills den reder och häll i skål och lägg i frysen. Rör någon gång ibland i lemoncurden, då kallnar den fortare.

Kiwikompott

  1. Skär kiwierna i bitar och lägg i kastrull tillsammans med sockret. Koka upp, mixa till en puré med stavmixer.
  2. Tillsätt maizena/potatismjöl, och koka till en tjock kräm. Den ska ha en gelékonsistens vid monteringen av tårtan.
  3. Tillsätt grön karamellfärg, lägg i kyl/frys.

Jordgubbsfyllning

  1. Koka upp frysta bären, med socker och mixa till puré. Låt svalna.
  2. Lägg sedan i finhackade färska jordgubbar, och marinera dem lite. Låt svalna.

Smörkräm

  1. Vispa mascarponen och smöret fluffig tillsammans med florsocker. Tillsätt sedan äggulor. Vid det här skedet kan krämen se skuren ut, men det brukar lösa sig när man har kört i lemoncurden. Så ta det lugnt!
  2. Kör i lemoncurden och vispa till fluffig smet. Vänd i den gula karamellfärgen. Låt svalna.

Bottnar

  1. Vispa ägg och allt socker RIKTIGT fluffigt. Det är viktigt för att smeten innehåller mycket ägg, och man vispar hårt för att undvika äggsmaken.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna, och sikta i äggsmeten. För att få luft och undvika klumpar.
  3. Dela nu smeten i 1/4, 1/4 och 2/4. Rör i rödfärg i 1/4, gul i 1/4 och grön 2/4. Bred ut på en plåt i en fyrkantig form 26x22, grädda i ugn 200 grader 5-10 minuter.
  4. Stjälp upp på bakplåtspapper, svalna.

Dekorering med choklad och jordgubbar

  1. Temperera mörk choklad, dvs. smält 1/3 och hacka 2/3 som du sedan vänder i.
  2. Doppa 4-6 jordgubbar i den mörka chokladen.
  3. Smält vit choklad och ringla över jordgubbarna.
  4. Spara mörk choklad som du sedan ringlar över tårtan.

Montering

  1. Ta 3 bottnar och gör ett hål i mitten på tårtan. Lägg en "hel" grön botten på ett fat, bred på kiwigelén. Bred på den gröna botten ett tunt lager med citronsmörkrämen och lägg sedan på tårtan.
  2. Fyll med jordgubbsfyllningen. Bred på ett tunt lager med citronsmörkräm på den röda botten. Lägg på tårtan.
  3. Bred/spritsa på ett lager citronsmörkräm på tårtan. Lägg den gula botten överst.
  4. Fyll nu hålet i tårtan, med jordgubbar.
  5. Täck tårtan med smörkrämen.
  6. Spritsa tårtan med smörkrämen som du själv tycker är snyggt. Och lägg en jordgubbe i vardera hörn på tårtan, och spritsa över chokladen snyggt.
  7. Ät tårtan lagom kyld.