Lönnsirapstårta med smörkräm

Lönnsirapstårta
Foto: Linda Lomelimo
Linda Lomelino
Linda Lomelino

Lönnsirapstårta med smörkräm

15 ingredienser

Vacker tårta i flera lager med smak av lönnsirap och pekannötter (eller valnötter). Fyll och dekorera din tårta med fluffig smörkrämsfrosting. 

Läs mer om boken

Lomelinos tårtor

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Lönnsirapsbotten

  • 85 g pekannötter (eller valnötter)
  • 60 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl ljust muscovadosocker (löst packat i måttet)
  • 1 dl lönnsirap
  • 2 medelstora ägg (se sidan 12)
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1,25 dl mjölk

Lönnsirapsfrosting

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 175 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 4 msk lönnsirap

Dekoration

  • färska blommor (t ex rosor)

Gör så här

Lönnsirapsbotten

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Klä tre små formar, cirka 15 cm i diameter, med bakplåtspapper (se sidan 19), eller baka i omgångar i samma form.
  3. Rosta pekannötterna i ugnen i cirka 10 minuter.
  4. Låt dem svalna.
  5. Vispa smör och socker fluffigt, i cirka 3 minuter.
  6. Tillsätt lönnsirapen och vispa till en jämn smet.
  7. Tillsätt äggen, ett i taget, och se till att vispa ordentligt mellan varje ägg.
  8. Sikta ner mjöl, bakpulver och kanel i en skål.
  9. Finhacka pekannötterna och blanda dem med mjölblandningen.
  10. Häll de torra ingredienserna i äggsmeten och vispa försiktigt.
  11. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i de tre formarna.
  12. Grädda bottnarna i 20–25 minuter.
  13. Låt bottnarna svalna i ungefär 10 minuter och stjälp sedan upp dem på ett galler.

Lönnsirapsfrosting

  1. Häll äggvitor, strö- och farinsocker i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten.
  2. Vispa hela tiden med en handvisp tills blandningen är cirka 65 grader eller socker-kristallerna har smält.
  3. Ta bort skålen från värmen.
  4. Vispa nu blandningen med elvisp eller köksassistent tills du har en fluffig marängsmet.
  5. Fortsätt vispa tills smeten är sval och tjock (du ska kunna hålla skålen uppochner utan att marängen glider ut), vilket kan ta upp till 5 minuter – det tar längre tid om du gör en större sats.
  6. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa i 3–5 minuter när allt smör är tillsatt.
  7. Bli inte orolig om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, placera skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, ställ skålen i kylen och vispa när den har svalnat.
  8. Tillsätt slutligen lönnsirapen och vispa i ytterligare någon minut.

Sätta ihop tårtan

  1. Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
  2. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med frosting.
  3. Spritsa cirklar ovanpå hela tårtbottnen utifrån och in – börja längst ut eftersom det är den som kommer att synas.
  4. Spritsa gärna en extra cirkel längst ut ovanpå den första om du vill att tårtan ska bli extra hög.
  5. Lägg på nästa botten och spritsa cirklar på samma sätt som på den första bottnen.
  6. Lägg på den sista bottnen med den sida upp som har gräddats mot bakformens botten.
  7. Dekorera gärna med färska rosor.