Rosmarindoftande järpar med äppelrösti

Rosmarindoftande järpar med äppelrösti
Foto: Daniel Ohlsson

Rosmarindoftande järpar med äppelrösti

Av: Lina Nordström

21 ingredienser

Lyxiga köttfärsbiffar med gräddsås. Servera med en god rösti på äpplen och potatis. Recept från kokboken Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Järpar

  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 400 g nötfärs
  • 2 ägg
  • 0,5 gul lök, finriven
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl tomat, finkrossade
  • rosmarin
  • torkad timjan
  • cayennepeppar
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Äppelrösti

  • 1-2 potatisar
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 äpple
  • vetemjöl
  • smör och rapsolja

Gräddsky

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl tomat, finkrossade
  • 2 krm torkad timjan (eller rosmarin)

Garnering

  • färska örter, hackade

Gör så här

Järpar

  1. Rör ihop ströbröd och vatten i en bunke, ställ åt sidan att svälla en stund.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och rör till en jämn, slät smet.
  3. Stek en liten provbiff för att smaka av sälta och kryddning.
  4. Forma järpar, det går lättast med hjälp av en blöt sked.
  5. Stek järparna gyllenbruna i en medelvarm panna i 6–8 minuter, skaka pannan hela tiden så att de blir de jämnt formade och vackert stekta.

Gräddsky

  1. Vispa ur stekpannan med grädde och tomatkross. Salta och smaksätt med timjan eller rosmarin. Smaka av med mer krossad tomat.

Äppelrösti

  1. Grovriv potatis, lök och äpple, krama ur vätskan. Salta och peppra.
  2. Forma rundlar med händerna, pudra lite vetemjöl på röstin och tryck till dem lätt med stekspaden i en medelvarm panna med smör och olja.
  3. Stek tills de är knapriga och gyllenbruna.
  4. Servera järparna med rösti och gräddsky. Garnera gärna
  5. med lite hackade, färska örter.