Foto: TV4

Marängblåbärspaj med blåbärs- och havtornssås


4

En paj med massa gott. Maräng och blåbår passar mycket bra till havtorn, visar det sig. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Mördeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 75 g margarin eller smör
  • 1 st äggula
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 dl djupfrysta otinade blåbär

Maräng

  • 0.5 dl hasselnötter, ca 35 g
  • 1 dl strösocker
  • 2 st äggvitor

Blåbärssås

  • 2.5 dl blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk crème fraiche

Havtornssås

  • 2.5 dl havtornsjuice
  • 2 msk ljus sirap
  •   maizenaredning

Garnering

  • 0.5 dl blåbär och 0.5 dl havtorn
  1. Smula margarinet i mjölet med fingertopparna. Tillsätt äggula och socker. Arbeta samman till en deg. Den går lätt att göra i matberedare. Sätt ugnen på 175 grader. Kläd en pajform cirka 22 cm i diameter med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ formen i kylen cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter i mitten av ugnen.
  2. Mal nötterna eller kör dem tillsammans med hälften av sockret i matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt resten av sockret och vispa tills sockret är löst. Tillsätt socker- och nötblandningen. Vänd försiktigt ner blåbären i marängsmeten. Lägg smeten i pajskalet.
  3. Grädda pajen i mitten av ugnen 20-25 minuter eller tills marängen fått lite färg.
  4. Mosa och passera blåbären. Smaksätt med socker och tillsätt crème fraiche.
  5. Blanda havtornsjuice och vit sirap. Servera pajen tillsammans med de två såserna.

Annons:

Liknande recept

Quiche á la Mimmi

av Mimmi Höglund
  •  11 ingr

Efter åtta-päron

av Mimmi Höglund
  •  9 ingr

Citrussorbet

av Magnus Frischenfeldt
  •  3h
  •  5 ingr

Päron Bélle Heléne

av Magnus Billström
  •  14 ingr
  •  7 ingr