Foto: TV4

Leilas fantastiska vörtbröd


3h 5 min

Leilas recept på vörtbröd, ett underbart kryddigt bröd som doftar jul! Ungstemperaturen gäller för varmluftsugn.

Till 2 vörtbröd:

  • 50 g färsk jäst
  • 3 dl porter
  • 2.5 dl julöl
  • 50 g smör
  • 0.5 dl raposolja
  • 1 dl mörk brödsirap
  • 0.5 msk malen pomerans
  • 1.5 msk malen ingefära
  • 1 msk malen nejlika
  • 0.5 msk malen kardemumma
  • 1 msk salt
  • 13.5 dl rågsikt
  • 3 dl russin
  1. Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
  2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
  3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
  4. Jäs degen i bunken till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
  7. Grädda vörtbrödet i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Annons:

Vörtbröd, Ernsts recept

av Ernst Kirchsteiger
  •  2 h
  •  14 ingr
  •  22 ingr
  •  13 ingr

Vörtbröd

av Johan Sörberg
  •  3h 10 min
  •  13 ingr
  •  2h 50 min
  •  11 ingr

Kryddskorpor

av Johan Sörberg
  •  3h 50 min
  •  9 ingr

Krydd- och chokladkakor

av Johan Sörberg
  •  23 min
  •  9 ingr

Vörtlimpa

av recept.nu
  •  10 ingr