Hembakt pizza med fikon

Hembakt pizza med fikon
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Hembakt pizza med fikon

18 ingredienser

När man gör egen pizza kan man välja precis vilka pålägg man vill. Här med färska fikon och krämig mozzarella.

Tips:
Om man inte vill göra sin egna pizzadeg kan man köpa deg hos lokala pizzerian!

Färdig pizzamix kan också köpas i affären.

Pizzasten- Man kan göra egen stenugnsbakad pizza med en pizzasten. Den hittar du i matlagningsbutiker. När du använder stenen så måste den vara i ugnen i cirka 1 timme innan du börjar baka pizza så att den är riktigt varm. Pizzastenen är också jättebra att baka bröd på!

Buffelmozzarellan måste man lägg på pizzan mot slutet av bakningen annars släpper den vätska.

Om ruccolasalladen behöver piggas upp kan man låta den ligga en liten stund i isvatten. Jag använder ibland en salladslunga för att torka salladen.

Man kan vara lite försiktig med salt på pizzan eftersom både skinkan och getosten är lite salt.

Ingredienser

portioner

Pizzatopping:

  • 2 dl tomatsås på burk
  • 300 g getost
  • 4 färska fikon
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 mild röd chilifrukt
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 3 buffelmozzarella
  • 100 g prosciutto, di parma
  • 1 ask rucolasallad
  • tryffelolja (alt. annan smaksatt olja)

Pizzadeg:

  • 50 g jäst
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 7-9 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och hetta upp pizzastenen, det går också bra att baka pizzan på en oljad plåt.
  2. Bred ett tunt lager tomatsås på pizzan.
  3. Smula över getost och lägg på skivade fikon.
  4. Hacka vitlök, chili och rosmarin och strö det på pizzan, krydda försiktigt med salt och svartpeppar.
  5. Baka pizzan mer än halvfärdig och lägg på buffelmozzarellan, baka färdigt.
  6. Ta ut pizzan och lägg på prosciutto och ruccolan, droppa över lite tryffelolja och servera direkt.
  7. Pizzadegen:
  8. Blanda jäst, kryddor, olja och vatten i en degbunke.
  9. Rör i mjöl lite i taget tills du får en fast och elastisk deg, spara resten till utbakning.
  10. Jäs degen i bunke under bakduk i cirka 25 minuter.
  11. Dela degen på 4 bitar och baka ut den med kavel på mjölat bakbord.