Foto: TV4

Helstekt entrecôte


8

Helstekt entrecôte är en favorit hos många. Enkelt att laga och festligt och gott att bjuda på!

Använd en stektermometer till detta recept.
Medium/rare = 56 grader
Medium = 60 grader
Well done = 66 grader

Låt alltid köttet bli rumstempererat innan det ska stekas. Aldrig kylskåpskallt kött direkt i pannan/ugnen! Det är då man lätt får en grå rand runt stekytan. Temperaturen i stekpannan sjunker dessutom hastigt och köttet börjar koka istället för att steka.

  • 2 kg välmörad entrecote (rumstempererad)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 0.5 kruka timjan
  •   flingsalt
  •   svartpeppar från kvarn
  1. Sätt ugnen på 70 grader.
  2. Hacka vitlöken och örterna och strö ut på en bricka, salta och peppra.
  3. Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna.
  4. Bryn köttet i en stekpanna med olja.
  5. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till önskad innertemperatur (se tipsrutan).
  6. Låt köttet vila i 10 minuter innan servering.
  7. Skiva köttet i tunna skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

Annons:

Liknande recept

  •  11 ingr
  •  2h 20 min
  •  20 ingr
  •  2 h
  •  34 ingr
  •  11 ingr
  •  16 ingr
  •  14 ingr
  •  13 ingr