Surdeg (grundrecept)


0h

Surdegen är bra för brödets struktur, smak och hållbarhet.

En surdeg består enbart av vatten och mjöl. Låter man detta stå ute i rumstemperatur ett tag så bildas mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar. Att baka med vanlig jäst och surdeg samtidigt är ett enkelt och bra sätt för alla som vill baka ett riktigt gott surdegsbröd hemma.

Till 2 limpor. Dag 1:

  • 2.5 dl rågmjöl
  • 2 dl vatten

Dag 3:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Dag 4:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten
  1. Blanda 2 deciliter vatten med 2.5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
  2. Efter att degen vilat i två dygn, tillsätt 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
  3. Tillsätt på den fjärde dagen 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
  4. Efter ett dygn är surdegen färdig att börja baka med.

Annons:

Frukt- och nötbröd

av Leila Lindholm
  •  2h 50 min
  •  16 ingr
  •  2h 50 min
  •  11 ingr
  •  10 ingr
  •  48 tim
  •  5 ingr
  •  15 min
  •  6 ingr

Gummröra

av Ulrika Hoffer
  •  7 ingr

Grova rågfrallor

av Heléne Johansson
  •  9 ingr