Foto: TV4

Jättegod sirapslimpa


Det här är Leilas jättegoda limpa med sirap. Enkel att göra, god att äta.

Degen ska vara väldigt mjuk och följsam. Har man för mycket mjöl i jäser den inte ordentligt. När degen fått tillräckligt med mjöl känns den mjuk som en bebismage. Är den som modellera har man haft i för mycket mjöl. /Leila

  • 50 g smör
  • 5 dl filmjölk
  • 50 g färsk jäst
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vetemjöl special
  • 6 dl rågsikt
  1. Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
  3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
  4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper, jäs under bakduk till dubbel storlek.
  7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.

Annons:

Svensk limpa

av recept.nu
  •  8 ingr

Hönökaka

av recept.nu
  •  7 ingr
  •  2h 50 min
  •  11 ingr

Mjukt tunnbröd

av Alexandra Zazzi
  •  50 min
  •  8 ingr

Jullimpa

av recept.nu
  •  9 ingr

Kumminkavring

av recept.nu
  •  9 ingr

Frukt- och nötbröd

av Leila Lindholm
  •  2h 50 min
  •  16 ingr
  •  2,5 h
  •  13 ingr