Mormors goda kardemummaskorpor

Mormors goda kardemummaskorpor
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Mormors goda kardemummaskorpor

Av: Leila Lindholm

Från: A piece of cake

10 ingredienser

Ett par riktigt knapriga skorpor är alltid gott, här med smak av kardemumma.

En sats blir 35 skorpor.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1 dl sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stöt kardemumman i en mortel.
  3. Vispa smör, strösocker, råsocker, delad och urskrapad vaniljstång och kardemumma krämigt.
  4. Rör ner ett ägg i taget.
  5. Hacka sötmandlarna grovt och riv i bittermandeln.
  6. Blanda all mandel med vetemjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten.
  7. Forma degen till två rullar på en plåt med bakplåtspapper.
  8. Grädda längderna i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
  9. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
  10. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
  11. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills de är helt torra.