Franska marängcupcakes

Franska marängcupcakes
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Franska marängcupcakes

Av: Leila Lindholm

Från: Hello cupcake!

9 ingredienser

Receptet kommer från Leila Lindholms kokbok Hello cupcake!.

Läs mer om Leilas kokbok

Hello cupcake!

Ingredienser

portioner
  • 7 äggvitor (ekologiska)
  • 5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 50 g mandelspån
  • 100 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)

Topping

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 ask färska hallon
  • 0,5 ask jordgubbar
  • 1 dl bigarråer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke.
  3. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
  4. Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader.
  5. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa marängen länge på hög hastighet i maskin tills den svalnat.
  6. Rosta mandelspånen i en torr kastrull eller stekpanna.
  7. Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den och mandeln lite slarvigt så att marängen blir randig.
  8. Klicka ut marängen i pappersformar och grädda dem i ugnen i cirka 50 minuter. De ska vara mjuka och sega i mitten.
  9. Vispa grädden fluffig och klicka ut den på marängerna. Garnera med färska bär.