Den godaste blåbärspajen med hemkokt vaniljsås

Den godaste blåbärspajen med hemkokt vaniljsås
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Den godaste blåbärspajen med hemkokt vaniljsås

19 ingredienser

1,5-2 h

Från och med nu får ni strunta i pulversås till blåbärspaj, det går inte ens att jämföra med en hemkokt vaniljsås! Det är inte speciellt svårt att göra och så otroligt mycket godare. /Leila

Det viktigaste när man gör den här krämen är när man kokar upp den med ägget. Vid kokpunkten blir det lätt äggröra om man inte är blixtsnabb att hälla över den i en kall skål när den börjar tjockna.

Den bästa vaniljstången kommer ifrån Tahiti, men den kan vara svår att hitta i vanlig mataffär. Fråga på saluhall eller välsorterad butik.

Om man vill kan man göra pajdeg och förvara i frysen, även fylla en pajform med deg och frysa i förväg. Bra att ha till hands för snabbt pajbak. Det finns olika knep att ta till för att inte kanterna ska sjunka ned när man förbakar pajskalet. Antingen fäster man kanterna med folie men då är det viktigt att man ser till att folien sitter fast ordentligt. Ett annat är att frysa pajskalet ordentligt och ta det direkt ifrån frys in i ugnen. Man kan också fylla pajskalet med torkade bönor, dessa kan man återanvända.

Det är viktigt att man inte arbetar degen för länge när man gör den, den ska bara precis binda ihop. Annars den drar ihop sig underbakning och kanterna åker ner.

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 75 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 ägg
  • 0,5 msk vatten

Fyllning

  • 250 g frysta blåbär
  • 2 dl blåbärssylt
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2,5 msk potatismjöl

Havresmulor till toppen

  • 75 g smör
  • 2,5 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker

Hemkokt vaniljkräm

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 25 g osaltat smör
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda samman smör, mjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägg och vatten, arbeta så att degen precis binder.
  3. Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan kavling.
  4. Kavla ut degen och fyll en 24 diameters pajform med räfflad kant, nagga botten med gaffel och fäst kanterna noga med aluminiumfolie.
  5. Förbaka pajskalet i gyllene i 175 grader, cirka 10 minuter.

Fyllning

  1. Blanda ihop fyllningen till pajen och fyll det förbakade pajskalet.

Havresmulor

  1. Smält smöret i en kastrull eller micro.
  2. Blanda i havregryn och socker, låt svälla 2 minuter.
  3. Strössla havresmulet över blåbärsfyllningen och grädda pajen gyllene i 175 grader, cirka 25 minuter.

Vaniljsås

  1. Koka upp mjölk och delad och urskrapad vaniljstång.
  2. Vispa socker, äggula och majsstärkelse luftigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp försiktigt under vispning, så fort blandningen börjar tjockna häll snabbt över i en skål.
  5. Rör i smöret och kyl krämen snabbt i isbad eller kyl.
  6. Vispa grädden fast och vänd ihop med den kalla vaniljkrämen, till en fluffig sås.