Foto: TV4

Banoffee pie


Banan, kolasås, brända mandlar och fluffig vispgrädde i Leilas sagolika paj! Receptet ger 10-12 bitar.

Se fler recept från Leilas söta jul

Kexbotten

  • 400 g digestivekex
  • 175 g smör

Fyllning

  • 800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
  • 3 st bananer
  • 4 dl vispgrädde

Brända mandlar

  • 125 g sötmandel
  • 1.5 dl florsocker
  • 0.5 dl florsocker till separering
  • 50 g mörk choklad, till garnering
  1. Kexbotten
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
  3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
  4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
  5. Fyllning
    Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
  6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
  7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
  8. Brända mandlar
    Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
  9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
  10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
  11. Hacka mandeln grovt.
  12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
  13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
  14. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.

Annons:

Liknande recept

Glutenfri banoffee pie

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  12 ingr

Leilas tarte au citron

av Leila Lindholm
  •  15 ingr
  •  12 ingr
  •  8 ingr

Mississippi mud pie

av Jennie Walldén
  •  40 minuter
  •  12 ingr

Key Lime Pie

av Rikard - Luleå
  •  10 ingr

Brända mandlar

av Leila Lindholm
  •  15 min
  •  3 ingr
  •  20 min + 1 natt i kyl
  •  7 ingr