Rabarber och kanelmuffins med crumble

Leila Lindholm

Rabarber och kanelmuffins med crumble

17 ingredienser

35 min

Syrligt och sött med frasig topping!

Ingredienser

Muffinssmet (grundrecept):

  • 100 g smör
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl standardmjölk (ekologisk)
  • 1 citron, skalet
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt

Fyllning:

  • 3 rabarber
  • 1 msk smör, till stekning
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Smuldeg:

  • 75 g smör, kallt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  3. Skala och dela rabarbern i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
  4. Blanda rabarberbitarna med smeten och fyll muffinsformarna till 2/3.
  5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
  6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.