Sockerkaka grundrecept


En saftig och nygräddad sockerkaka är otroligt gott. Här får du ett klassiskt grundrecept.

Knepet att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt.
Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan
mjölet ska försiktigt vändas ner i smeten. Detta recept kan varieras i all oändlighet med
olika smaskiga smaksättningar.

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  •   smör och ströbröd till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Välj smaksättning eller fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Annons:

Liknande recept

  •  8 ingr
  •  10 ingr

Gammeldags äppelkaka

av Leila Lindholm
  •  14 ingr

Dubbel sockerkaka med choklad

av Elisabeth Johansson
  •  15 ingr

Drottningkaka

av Monika Ahlberg
  •  45 min
  •  9 ingr

Madeleines

av Leila Lindholm
  •  7 ingr
  •  14 ingr

Mjuk lingonpepparkaka

av Leila Lindholm
  •  50 min
  •  14 ingr