Spagetti Vongole

Spagetti Vongole
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Spagetti Vongole

11 ingredienser

En klassisk italiensk rätt som passar perfekt både till barnen och de vuxna.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg hjärtmusslor (eller hjärtmusslor)
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 500 g spaghetti (eller linguine pasta)
  • olivolja
  • 50 g smör
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 citron, skal

Gör så här

  1. Förbered musslorna: Lägg musslorna i välsaltat vatten, lika salt som västkustvatten, då spottar de ut eventuell sand. Eftersom musslorna oftast odlas i sand är detta nödvändigt för att försäkra sig om att inte få någon sand i maträtten. Häll av saltvattnet och spola musslorna under kallt vatten och kasta bort alla musslor som är öppna eller trasiga.
  2. Hacka vitlök och bladpersilja. Hacka chilin.
  3. Koka pastan al dente i saltat vatten.
  4. Fräs olivolja, smör, vitlök, hälften av bladpersiljan, musslor i en kastrull. Krydda med flingsalt och svartpeppar.
  5. Slå på vitt vin, rör om och lägg på locket. Låt musslorna ångas cirka 1-2 minuter.
  6. Blanda i chilin, resten av bladpersiljan och rivet citronskal.
  7. Rör ner pastan i musslorna och servera på ett stort fat.